Mitt yrkesjag

I dec 1980 åkte jag till Minneapolis i USA för att delta i 3 korta kurser, bli certifierad och teckna avtal om att översätta materialet och sälja kurserna i Sverige. Träffade 3 mycket skickliga kursledare, kvinnor, och vanliga amerikanska kursdeltagare. Jag hade mycket roligt under tiden i Minneapolis (tre av de absolut roligaste dygnen jag har upplevt över huvud taget), en kort utflykt till Chicago och Winnipeg plus ett par dygn i New York. Råkade befinna mig där när John Lennon blev skjuten till döds.

Träffade en svensk tandläkare från Tyskland och vi gjorde Manhattan ”by helicopter”; en fantastisk vy över skyskraporna.

Väl hemma igen översatte jag natt och dag på alla lediga stunder. Om jag minns rätt var kursmaterialet tryckt och färdigt 1984 och jag sålde och körde ”Rätt Kurs”, och anställde Elisabet. Öppna kurser i Stockholm, på Volvo och Sjukvårdsförvaltningen i Göteborg, öppna kurser på Aspenäsgården osv. Men det blev trögt att sälja i längden och Elisabet fick jobb på TBV och jag fick uppdrag att lösa problem på Volvo.

Första januari 1982 startade jag eget som representant för konsultgruppen Decision Processes International (DPI). Det innebar översättning av kursmaterial i Operativa beslut och Strategiska beslut. Jag sålde och genomförde kurser framför allt i Stockholm och Göteborg.

Strategiskt tänkande är en struktur för en tredagars process  i ledningsgruppen. Jag sålde och vi genomförde; Mike Robert kom hit varje gång, på Stena Line, Volvo Bussar, Ericsson Radar, Eka Chemicals m fl.

Så en dag 1989 ringde Eva från 240-bolaget och frågade: … ② ⇉ 

På hösten 1992 bjöd jag in Hans och Peter till samarbete. Vi åkte till Norge och utbildade oss på DiSC-profilen. Någon gång under 1996 bytte vi norsk leverantör; Kajsa kom med i gänget, och etablerade samarbete med Johan Velten. HPTN ersatte DiSC, mycket översättning, nytt utbildningsmaterial och ny användarutbildning. Vi sålde bra med pappersprofiler i några år. Det varvades med uppdrag för Länsarbetsnämnden och Borås kommun.

Innan vi kom med i EU kunde man söka och pröva på ”EU-projekt”. Ett litet gäng ur gamla ”PA-nätverket” sökte och fick pengar till marknadsföringsutbildning. Ur det projektet startade vi Personsökarna och anställde Gabriella och Göran. Trots deras ambitiösa engagemang vek både marknad och konjunktur och vi blev tvungna att lägga ner efter något år. Gabriella fick jobb på Arbetsförmedlingen och är numera chef i Alingsås (våren 2012). Göran återgick till den fria arbetskraftsreserven eller som det numera heter: utanförskapet.

Tillsammans med 3 kunder startade jag INSIKTer.nu ekonomisk förening 2008 för att utveckla och marknadsföra en egen profil. Vi har utbildat ett antal användare och säljer pappersprofiler i liten skala. Vi har också utvecklat en nätprofil med hjälp av en ung, studerande datatekniker mot en blygsam ersättning. Tjejerna har senare tagit fram en ”kortlek” på samma tema.

Utbildning
Blev Pol Mag 1969 (och med några kompletteringar även Fil Kand och Fil Mag) utan något bestämt mål. ”Låg vid universitetet” mest för att jag var först i släkten. Tog studenten på handelsgymnasium; fel utbildning för att söka sig till Chalmers och eftersom betygen inte räckte till en plats på Handels fick det bli en ”statstjänstemannautbildning”. Under sista vårterminen blev jag inspirerad att lägga till ett år vid Lärarhögskolan. Trots att det sammanlagt blev 5 års akademiska studier. ① ⇉