Du själv som varumärke

Så bygger du ditt personliga varumärke
Som nyföretagare hänger en stor del av framgången på att du själv presterar. Det är också viktigt att kunden får ett stort förtroende för dig personligen eftersom ditt företags varumärke ännu inte är så känt. Just därför är din utstrålning och image otroligt viktiga när du ska göra affärer. Vi har sammanställt 10 tips som hjälper dig att bygga ditt personliga varumärke. Just do it.

Klä dig som du vill uppfattas
Dina kläder påverkar hur människor i din omgivning ser på dig. Fundera på vad som inger förtroende i olika situationer. Om du ska förhandla med en bank är det smart att vara välklädd i kostym, men om du ska träffa ett byggföretag är det förmodligen bättre att vara mer casual. Ta seden dit du kommer är ett bra ledord; ”blend in with the wallpaper!”.

Verka framgångsrik
Ja, även om du inte är det. Snygga kläder, välputsade skor, designade visitkort, nyvaxad bil. Din yta är viktig, och om du ser framgångsrik ut tror kunden automatiskt att det går bra för dig. Och om det går bra för dig måste ju det betyda att andra litar på dig, eller hur? En undersökning visar att utseendet är den mest avgörande faktorn när människor bildar sig en uppfattning om någon de inte träffat förut.

Bestäm vem du vill vara
Och var konsekvent. Om du vill vara den trevlige cykelhandlaren på hörnet måste du se till att verkligen vara trevlig (och hitta en hörnlokal…). Om du vill vara den hårde rapparen måste du vara hård i all din externa kommunikation, det funkar inte att vara mjukis ibland. Det är viktigt är att du är konsekvent i ditt agerande när du bygger ditt varumärke.

Krydda din personlighet
Det oväntade kan göra underverk med din image. Om du är en revisor (med en lite tråkigare image) och samtidigt världens bästa boomerangkastare uppfattas du direkt som mer intressant. Varje egenskap som förvånar gör att människor kommer ihåg dig. Jfr Linda Lampenius.

Du är ditt företag
Vilket i korta drag innebär att du aldrig kan stänga av den image du vill att ditt företag ska förknippas med. Det funkar inte att vara glad på jobbet och sur hemma, ditt personliga varumärke kommer att skadas direkt. Med andra ord, var en kryddad version av dig själv.

Associera dig själv med rätt produkter
Du kan inte handla på Lidl om du vill vara en gourmand (även om reklamen vill få oss att tro det). Tänk igenom vilka varumärken du vill förknippas med och var konsekvent i ditt användande.

Associera dig med rätt människor
Om du vill verka framgångsrik kan det exempelvis vara smart att känna, och umgås med, andra framgångsrika människor. Om du vill verka seriös kan du ha skyltar på ditt kontor som visar vilka föreningar och sällskap du är medlem i.

Här får du 10 smarta mingel- och nätverkstips

Så skapar du en säljande grafisk profil
När du startar eget företag är det ytterst viktigt att du skapar en professionell grafisk profil. Logotypen kan exempelvis vara helt avgörande för hur potentiella kunder ser på ditt företag. I den här guiden ger prisbelönta designern Majid Modir från LogoEtt flera smarta tips på hur du kan skapa en säljande profil. Hemmagjorda loggor ligger dåligt till!

Varumärke (engelskans brand) är en beteckning på en viss produkt eller tjänst. Det är i regel skyddat genom ett patent. Logotypen är en självklar del av varumärket, och bär en viktig del av varans attraktionskraft. En väl inarbetad logotyp är lika viktig som varans innehåll. Den signalerar kvalitet och går i god för att produkten håller måttet.

En viktig egenskap hos logotypen är att den ska vara tydlig och avskalad från onödiga ingredienser. Varumärket ska vara lätt att känna igen och ge positiva associationer. Men för att bygga ett varumärke krävs mycket mer än så. Namn (som ofta förekommer i logotypen), färg och form bildar en enhet där alla delar är lika viktiga. Logotypen ska kunna fungera lika ledigt i hela företagets grafiska profil – från visitkort till stortavlor. Den ska också passa på trycksaker, webbplatsen eller kanske kontorets interiör/exteriör, skyltningar mm.

Varumärken i företag
En logotyp är en unik identitet precis som någons personlighet eller karaktär. Det första intrycket som vi får från varandra bygger i första hand på hur vi ser ut, låter eller beter oss. Det är samma sak när en kund betraktar ett företag för första gången och han/hon kan på en kort stund avgöra hur det verkar. Är företaget något att lita på? Är de lika seriösa i sin image som i sin kompetens?

Tre konkreta tips till dig som funderar på att skapa en logotyp:

 • Våga vara först med en stark idé, men se till att det görs professionellt.
 • Försök inte att se ut som de andra för att det ska kännas tryggt utan var unik och lita på din egen potential.
 • Du har säkert goda idéer, men låt dom utvecklas av någon med fördjupade kunskaper inom området. (En hemmagjord logga kanske uppskattas av dina nära, men unna ditt företag ett riktigt brand.)

Majid Modir är mannen bakom LogoEtt som hjälper företag att utveckla varumärken och grafiska profiler. Nyligen fick han pris för bästa logodesign på den prestigefyllda BDA-galan i Barcelona. Som besökare på nyttforetag.com får du designarbetet för grafiska profilen på köpet när du beställer en logotype.

Kommunicera i rätt kanaler
Du bör synas där dina potentiella kunder finns. Det kan vara alltifrån rätt restaurang till annonser i rätt tidningar. Ha som tumregel att det är bättre att vara smal och nischad än bred. Satsa på att få kvalitativa kunder som du bygger en personlig relation till, det är alltid lättare att behålla gamla kunder än att skaffa nya.

11 steg till gratisreklam
Reklam behöver inte kosta någonting, så enkelt är det. Det är fantasin, och inte plånboken, som bestämmer hur många kunder du får. Vi har sammanställt våra 11 bästa tips om hur du fixar gratisreklam utan att belasta din pengapung. Läs och lär om du är företagare eller starta eget-aspirant.

Låt andra betala dina annonser
Reklamutskick är dyrt men det kan ge bra respons om du gör rätt. Till att börja med är det onödigt att betala. Jaha, och hur kan jag undvika det då? Jo, du kontaktar helt enkelt andra företag som vill nå samma målgrupp som dig och erbjuder dem att vara med på din annons mot en liten kostnad. Säg att du ska trycka upp 10 000 flygblad till en kostnad av 5 000 kronor. Kontakta fem andra företag som också vill synas och för 1 000 kronor vardera får de ha sin logga i din annons. För dem är det billigt, de når ut i 10 000 exemplar för bara 1 000 kronor. Och du behöver inte betala någonting alls trots att det är ditt erbjudande som täcker stora delar av flygbladet. Smart va!

Byt länkar
När du bygger din sajt ska du se till att ha ett väl paketerat länkbibliotek. Du kontaktar alla andra som vill nå samma målgrupp som du och erbjuder länkutbyte. Detta brukar inte vara några problem så länge ni inte är konkurrenter. Denna strategi ger två förtjänster: Dels ger varje länk till din sajt ett förbättrat läge på Google (sikta in dig på företag med hög page rank) och dels händer det ju onekligen att kunder hos de andra företagen klickar in hos dig. Bannerutbyten är ett lika bra alternativ.

Sökoptimering: 10 tips för nyföretagare
Du har förmodligen redan insett att det är otroligt viktigt att synas på Google. Men hur ska du gå tillväga? Småföretagare som inte har råd med pengaslukande sökoptimeringsfirmor kan faktiskt göra en hel del själva. Vi har sammanställt tio steg till bättre placeringar i sökmotorerna.

 1. Välj ut ett antal personer med olika egenskaper såsom ålder, kön etc. Välj personer som liknar din målgrupp.
 2. Sätt dem framför en dator och be dem leta reda på information inom det ämnesområde din sajt handlar om.
 3. Anteckna sökord, sökmotorer och sajter som de besöker på vägen. Led dem in på din sida och be dem surfa runt och bedöma användarvänlighet. (det är visserligen inte sökmotoroptimering men nog så användbart om du ändå har dem framför en dator)
 4. Kontakta de sajter de besöker och be om länkbyten.
 5. Genomför en keywordanalys med hjälp av verktygen som beskrivs nedan: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal 
 6. Väv in dina bestämda nyckelord i brödtext och så vidare på din sajt. Se till att få med nyckelorden i titeln ordentligt. Beskriv sajten på ett korrekt sätt i metataggarna.
 7. Se till att använda h1-taggar (och så vidare) och fyll dessa med nyckelord så lång som det är möjligt. (prata med din webmaster om detta om du inte gör sajten själv)
 8. Internlänka inom sidan med bra nyckelord.
 9. Anmäl dig till katalogerna som beskrivs här: http://www.seo-forum.se/olika-kataloger/7-lista-pa-svenska-soekmotorvaenliga-kataloger.html
 10. Kontakta bloggare som bloggar mot ditt ämnesområde och flörta lite med dem gällande länkbyte osv.

Det är också viktigt att komma ihåg att det ofta är väldigt många som konkurrerar om samma attraktiva ord. Det är således svårt för mindre nystartade bolag att rankas högt på dessa. Jag tar ett exempel:

Erik startar ett budföretag och han vill locka potentiella kunder att besöka budfirmans
hemsida. Efter att ha följt råden ovan så inser han att följande nyckelord är att föredra.

 1. Bud
 2. Budfirma
 3. Försändelser

Om Erik väljer att optimera mot dessa ord så får han emellertid slåss mot jättar som DHL,
Pedal, UPS osv. För ett litet bolag är det nästan en omöjlighet. Vad Erik bör göra då är att istället fokusera på fraser som har lite färre sökningar men där han kan rankas högt på Google eftersom konkurrensen är mindre.

Han skulle t.ex. kunna välja:

 1. Bud Stockholm (eller var han nu främst är verksam)
 2. Bilbud
 3. Budfirma Stockholm (eller var han nu främst är verksam.)
 4. Skicka försändelser

Efter hand när bolaget växer och får fler länkar skulle han då kunna plocka bort t.ex.
Stockholm ifrån Bud Stockholm och bara optimera mot Bud. Han har då betydligt större
chanser att rankas högt jämfört med hur det skulle gått om han ifrån början försökte
optimera mot ordet Bud.

Artikeln är skriven av Jacob Jarnvall, entreprenör och mannen bakom rekrytering24.se.

Sökmotoroptimering – så skriver du texter
I första delen av sökmotoroptimeringsskolan gick vi igenom hur du skriver titlar och rubriker på din hemsida. Nu är det dags att prata om texterna du har på din sida (eller i exempelvis en annons på Internet). Se till att vara med från början, vi kommer med nya sökmotoroptimeringstips ofta framöver.

Grundläggande för dina texter är att de ska vara skrivna så att dina kunder kan hitta dem. Det är alltså viktigt att använda termer som dina kunder använder för att söka efter ditt företags tjänster. Tänk igenom vilka termer som dina potentiella kunder använder och undvik fackord som kanske du är familjär med, men som dina kunder inte känner igen.

Skriv också din text så att det är lätt för din kund att läsa och förstå vad du erbjuder. Börja med att skriva det viktigaste i ditt erbjudande (eller vad det nu kan handla om) och ta senare upp bisysslor som ditt företag erbjuder. Detta är också bra ur ett sökoptimeringsperspektiv då Google värderar de första 20% i din text högre än de senare 80%. Grundregeln är alltså att det viktigaste kommer först.

Densiteten, dvs. antalet gånger som nyckelord återkommer, ska vara relativt hög. Detta innebär att om du är en frisör ska ordet frisör och ex. klippning förekomma oftare än andra ord i dina texter. Varför? Jo, dels för att användaren lättare får en uppfattning om vad det är ditt företag erbjuder. Dels för att Google kommer att ranka din annons högre utifrån dessa ord då den ser att du lägger stor vikt på dem.

Slutligen, se till att alla dina texter och annonser är rättstavade, lättlästa och tydliga. Dina texter är ditt ansikte mot dina kunder och på samma sätt som en snygg butikslokal ser inbjudande ut ska också dina texter visa upp ditt företag ur sin bästa sida.

Sökmotoroptimering – titlar och rubriker
Som du säkert har förstått vid det här laget är sökmotoroptimering otroligt viktigt för att kunder ska hitta din hemsida. Men hur sjutton gör man egentligen? Från och med idag kommer vi att bjuda på ett kort sökmotoroptimeringstips varje vecka hela sommaren – håll tillgodo och se till att optimera din sida på en gång. Läs mer nu!

Okej, vad ska du tänka på när det gäller titlar och rubriker på din hemsida?

Jo, helt enkelt vilka ord dina kunder söker efter. Dessa ord ska finnas med i sidans titel och rubriker ( )

Exempelvis är ”Startsida”, ”Mitt företags hemsida” eller ”Företagsnamn” dåliga val som titel på sidan.

Ett exempel på hur du skriver en titel på ett bra sätt:
Wendys är en frisörsalong i Stockholm. Titel bör se ut så här: Frisör i Stockholm           Hårförlängning, klippning, toning hos Wendys.

Använd sedan liknande formulering i rubriken på siden ( ).

Genom att beskriva ditt företag med ord som dina kunder söker efter gör du det enklare för dem att hitta dig! Gå in och uppdatera din hemsida på en gång!

Tipset är skrivet av Henrik Andreasson.

Vad säger Wikipedia om sökmotoroptimering?

Skapa konflikter
Många lokaltidningar (och andra tidningar också, det får väl erkännas) skriker efter intressanta nyheter. Konflikter skapar intresse, speciellt om du är David och din motpart är Goliat (Kommun, landsting, multinationella företag etc). Berätta för tidningarna hur dåligt ”jättarna” har behandlat dig som litet företag, och jag kan lova att du har en story i morgondagens tidning. Eller varför inte på tv! Det är lättare än du tror att synas i medierna, speciellt om du blivit dåligt behandlad.

Stick ut!
Hitta egenskaperna i ditt företag som är intressanta och annorlunda. Det behöver inte vara företaget i sig, du kanske har en intressant livsstory eller en anställd med elitsimmarbakgrund, vad vet jag. Lyft fram intressanta storys, paketera dem snyggt och sälj in dem stenhårt. Nyckelord: Hitta en ny vinkel!

Läck nyheter
Börja med att skaffa en god relation till viktiga journalister. När det händer något i din bransch är du först med att berätta det (på ett snyggt sätt). Alla journalister drömmer om ett scoop. I utbyte är det dig journalisten ringer till när han/hon ska skriva någonting med anknytning till din bransch.

Så skriver du ett pressmeddelande
Ett enkelt och bra sätt att nå ut som nyföretagare är att skriva ett pressmeddelande. För det första är det alldeles gratis, och för det andra är redaktionellt material väldigt trovärdigt. Men det finns en hake, journalisterna måste vilja skriva om dig och ditt företag. Hur du gör? Det ska vi såklart lära dig i den här guiden.

Ett pressmeddelande kan se ut i princip hur som helst, och bara fantasin sätter gränserna för hur ditt ska utformas. Det är väldigt viktigt att ditt pm inte känns reklamigt, då åker det ofta direkt i papperskorgen. Utgå från att en journalist ska skriva en artikel om saken, och fundera på hur du kan framhäva en journalistisk vinkel som är intressant för just den målgruppen som mediet vänder sig till. Med andra ord, bygg upp pressmeddelandet som en tidningsartikel.

Det här kan du tänka på när du skriver ett pressmeddelande

 1. Se till att din logga finns med i dokumentet. Om du vill bygga ett starkt varumärke ska du exponera den så ofta som möjligt. Satsa på färg, svartvita pressmeddelanden uppmärksammas inte lika mycket.
 2. Ordet pressmeddelande bör finnas med. Det är också smart att ange datum eftersom redaktionerna vill vara först med de senaste nyheterna.
 3. Lägg krut på rubriken. En bra rubrik gör att journalisten läser vidare, annars riskerar du att hamna direkt i papperskorgen. Var gärna lite kontroversiell.
 4. Ingressen ska locka till läsning. Här sammanfattar du nyhetens mest intressanta delar.
 5. Citat är bra, speciellt om de kommer från intressanta människor. Kan du få in ett känt namn har du en fördel, men det kan också fungera bra med referenser från nöjda kunder eller liknande.
 6. Låt inte texten bli för lång (det räcker ofta med en halv A4). Växla gärna mellan citat och vanlig text, och bryt gärna av med en tabell eller bild. Undersökningar intresserar alltid journalister, speciellt om de är uppseendeväckande.
 7. Var noga med att ange kontaktuppgifter till personen på ditt företag som är ansvarig för kommunikationen utåt. Skriv namn, titel, telefonnummer och e-mailadress.
 8. När någon snappar upp ditt pressmeddelande vill de garanterat ha bilder. Antingen kan du bifoga dem direkt tillsammans med ditt pm, eller så berättar du hur journalisten får tag i dem. Se till att ha högupplösta kvalitetsbilder redo.
 9. Längst ned på pressmeddelandet fyller du i information om ditt företag. På så sätt kan du berätta om vad ni håller på med utan att blanda in det i själva texten.
 10. Skicka inte pressmeddelandet till en allmän redaktionsadress utan ta reda på vem som har hand om just ditt område och skicka det direkt till rätt person.
 11. Chansen att journalisten läser ditt pm ökar om du ringer upp och frågar om det kommit fram. Se också till att skicka vid rätt tidpunkt. På exempelvis sommaren är det ofta nyhetstorka och chansen att ditt pm uppmärksammas ökar.

Tänk på: Redaktioner får dagligen massor av pressmeddelanden. Se till att ditt sticker ut! Ha som mål att läsaren ska tänka ”Är det sant?” när hon läser det. Och du, skicka inte ut samma pressmeddelande till alla utan anpassa det efter mediets målgrupp.

Flygblad och visitkort
Ha alltid till hands! Låt affärer och andra ställen där dina kunder samlas dela ut dina flygblad. Stå utanför mässor och andra evenemang (med rätt målgrupp). Låt kidsen dela ut dem i brevlådor mot en mindre betalning. Visitkort ska du aldrig snåla med, de har en tendens att hitta rätt kunder.

Gör en kupp
Det finns mycket som är olagligt men också många gråzoner. Om du vet att någon ska ta ett flygfoto över din stad kan du skriva ditt företagsnamn stort på en åker. Vet du var tv ska spela in live kan du ju råka gå förbi med en stor skylt med ditt företagsnamn. Om någon ska riva ett hus kan du be om lov att få skriva ditt företagsnamn över en hel vägg. Bara fantasin sätter gränserna. Våga utmana!

Skapa en snackis
Lätt som en plätt! Skriv insändare och debattartiklar om din bransch och skicka in till tidningarna. Eller försök slå ett världsrekord och ha media på plats. Engagera folk!

Bli en hjälte
För att bli en hjälte måste du slåss mot saker din målgrupp inte gillar. Har du miljöaktivister som kunder tar du upp kampen mot miljöbovar i din bransch. Har du fattiga som kunder strider du mot höga priser. Vinn din målgrupps sympati! Och stå för dina ord.

Fixa ett jättejippo!
Journalister, ”viktiga” människor och alla andra också för den delen älskar att känna sig speciellt utvalda. Dra igång ett evenemang, en releasefest eller liknande, och bjud in alla som kan vara viktiga för ditt företag (med en exklusiv inbjudan). Gå ihop med andra företag om evenemanget så slipper du stå för kostnaden själv (se första tipset ovan). Är gästerna nöjda har du slagit på djungeltrumman riktigt ordentligt!

Starta ett nyhetsbrev
Om du är duktig på något inom din bransch som andra vill veta är nyhetsbrev ett utomordentligt sätt att marknadsföra ditt företag gratis. Vi antar att du har en klädbutik: sätt igång ett nyhetsbrev som berättar om de senaste trenderna, dina nya märken och vilka rabatter du ger till prenumeranterna. Alla nyhetsbrev som inte kostar något, och som ger rabatter, är väldigt populära!

E-postskolan del 2 – innehåll och grafik
Text eller HTML? Det finns mycket att tjäna på att utnyttja de möjligheter som HTML-baserade (grafiska) nyhetsbrev har. Alternativet är att använda ren text, ett enkelt format som kräver minimal teknisk kapacitet. Det har onekligen ett antal fördelar, men faller hårt när det gäller att generera respons. Undersökningar visar nämligen att välgjorda grafiska e-postmeddelanden typiskt ger 30 % bättre resultat än rena textmeddelanden.

Här kommer några bra tips för att lyckas med formgivningen.

Glöm PDF…
Vi tar det enklaste först: Använd inte pdf för dina nyhetsbrev via e-post. Visst är formatet smidigt och välspritt. Dock missar du hela tanken med grafiska nyhetsbrev om du gömmer innehållet i ett pdf-dokument. Med grafiska nyhetsbrev är vi ute efter att snabbt fånga uppmärksamhet och intresse. Måste mottagaren lägga tid på att öppna ett pdf-dokument finns det en uppenbar risk för att de låter bli.

… men glöm inte den grafiska profilen
Försök att motstå frestelsen att använda en helt ny grafisk profil i nyhetsbrevet. Nyhetsbrevet bör vara en naturlig förlängning av hemsidan och företagets övriga grafiska material. Håller nyhetsbrevet samma profil som övrigt material stärks bilden av företaget – går det åt ett annat håll riskerar mottagarna att bli förvirrade.

Använd Multi-part Email
Valet av grafiska HTML-meddelanden innebär inte att du automatisk måste stänga ute den minoritet vars e-postprogram endast stödjer rena textmeddelanden. Det finns en teknisk standard, Multi-part Email, som ger dig möjlighet att i samma meddelande skicka både en grafisk och en textversion. De vars e-postprogram kan läsa grafiska e-postmeddelanden får se detta – de vars e-postprogram endast stödjer textformatet får se en korrekt formaterad version.

Tänk som en löpsedel
Nej, du behöver inte hitta på rubriker som innehåller ”skandal”, ”chock” eller kändisnamn. Däremot kan du genom att tänka löpsedel uppnå mycket. Först och främst hjälper det dig att göra nyhetsbrevets innehåll överskådligt. Mottagarna kan på kort tid ta ställning till om nyhetsbrevet innehåller någonting av intresse och blir därmed mer benägna att öppna även nästa utskick – även om det första utskicket inte innehöll någonting av intresse.

Löpsedelstänkandet bygger på att varje artikel presenteras med en tydlig rubrik tillsammans med en kort ingress och länk till den fullständiga artikeln på en webbsida. Genom att bygga upp nyhetsbrevet på detta sätt uppnår du som avsändare inte bara överskådlighet för mottagaren, utan även en ovärderlig mätbarhet för dig som avsändare. Du får veta exakt vad mottagarna läser, information som du sedan kan använda till att anpassa innehållet i framtida nyhetsbrev så att ni bara skriver om sådant som verkligen intresserar mottagarna.

En bra grund
Stommen i ett bra nyhetsbrev är naturligtvis bra nyheter och artiklar. Förutom detta finns det dock ett antal funktioner och information som du bör ha med för att göra utskicket så bra som möjligt:

 • Länk för att se nyhetsbrevet som webbsida på Internet.
 • Avregistreringslänk
 • Möjlighet att tipsa en vän
 • Formulär för att prenumerera (för den som blir tipsad)
 • Länk till tidigare utgåvor av nyhetsbrevet.
 • Mottagarens namn och e-postadress
 • En kort förklaring till varför mottagaren får det aktuella nyhetsbrevet

E-postskolan är ett samarbete mellan Apsis och nyttforetag.com. På apsis.se hittar du nyhetsbrevstjänster av mycket bra kvalité till ett mycket bra pris.

Sista utvägen
Om inget av det andra fungerar (klart att det gör!): Bli en skurk! Varför tror du att de stora modebolagen gör kontroversiella kampanjer? Jo, det har insett att all publicitet är bra publicitet. Den här strategin fungerar speciellt bra om du har tonåringar som målgrupp. Om deras föräldrar stör sig på ditt företag kommer tonåringen garanterat att handla från dig redan i morgon.

Bonustips: Vänta, vi kom på en sak till. Varför inte starta ett korplag (i någon sport) som heter samma sak som ditt företag. Du behöver inte ens vara med och spela själv. Nyttforetag.com lirar från och med 2008 innebandy i Svenska Innebandyligan. Om vi är duktiga? Kom så får du se, vi har i alla fall snygga dräkter!

Ha förtoendeingivande positioner
Vilket faktiskt är oväntat lätt. Ideella föreningar och organisationer skriker efter engagerade människor, och en bärande samhällsposition kan göra underverk för ditt företag. Du behöver inte nödvändigtvis vara kommunstyrelsens ordförande, men någon form av förtroendeuppdrag är finfint.

Ta ställning
Ett enkelt men effektivt sätt att synas är att debattera och ta ställning i olika frågor. Som småföretagare kan du till exempel bli småföretagarnas talaesman i en viktig fråga (din kommun kanske är ovanligt företagarfientlig?). Ha bra kontakt med din lokala tidning, de behöver alltid uppslag. Profilera dig som en ledare som står upp, det ger förtroende och är guld värt för din image. Men du, välj dina duster, och se till att det verkligen har något med ditt företag att göra.

Vad säger Wikipedia om varumärken?

Alltihop är snott från http://mittforetag.com/bygg-ditt-personliga-varumarke.aspx