Åren 1952-1961

1961
På hösten ny klass på Handelsgymnasiet i Skövde.

Att söka information om olika gymnasiealternativ och drömma om framtiden minns jag kändes stort. Det innebar ju t ex med nödvändighet att flytta hemifrån och från Ginger.

Första läsåret bodde jag inne hos en tant på Gröna gatan har jag för mig; inte så kul när tillvaron känns så tillfällig hela tiden.

Samhällets sorteringssystem förr; ca 10% gick vidare till realskolan.

 

 

Visst åkte vi skrinda redan då.

 

 

 

 

Det var stort att ta realen, först i släkten!

Gunnar, Gertrud, Donald, Rut, Mamma, Thomas, Pappa, Karin, Laila, Marita, Ginger och ”realisten”.

 

 

1960

Ginger

Min första tjej på riktigt. Vi höll ihop i 11 år, alltså hela ungdomen.

 

 

 

1959

Femton år och körde bil i Viskafors för att imponera på kusinerna. Fick naturligtvis en utskällning.

Mopeden var Gunnars och det är Thomas som sitter i barnsadeln.

Fotbollsresa till Falkenberg; minns inget av eventuellt spel men tjejerna var helt ok.

Under sommaren det här året blev Ginger och jag ett par; mycket kyskt.

1958
Konfirmanden 14 år!
Mitt livs första maskerad och ”fylla”. Märta, Evas mamma, serverade smörgåsar mitt i natten så att jag inte skulle komma hem full.

 

1957

Vi var fyra i klassen som sökte och kom in på realskolan; de berömda 10% på intelligensskalan som gick vidare i samhället på den tiden.
Kommer naturligtvis alltid att minnas Lillemor som dels var ett år äldre, dels var chefens dotter och ändå gav mig mitt livs första ”kyss” i en koja i skogen. Ett ljuvt minne. Har hört att hon inte lever längre.

 

1956

Carl, Marita, Ulla-Britt och jag på Liseberg, alltså ingen skolresa.

 

 

 

1955
Mamma och jag och resten av flyttlasset kom till Tidaholm när vårterminen var slut. Jag hade som tur var en ny cykel nu när vi kom till stan med kulllerstensgator och två torg. Cykeln hade jag sparat till själv och jag var inte så lite stolt. Började alltså i 5:e klass på hösten det här året. Rune Elofsson hette vår folkskollärare om jag minns rätt. Han var en glad, stabil prick med ett humör som kunde blixtra till. Han körde en Folkabubbla. På en historielektion en gång drämde han pekpinnen i min bänk så att den gick av. Utan förvarning och utan anledning. Det tyckte naturligtvis inte han men jag uppfattade aldrig vad orsaken var och jag var heller inte den eleven som väckte uppmärksamhet av något slag.

På hösten började jag alltså i en för mig ny femteklass.

Första kärleken, Eva i femte klass.

 

 

 

 

1954
Pappa fick jobb på Marbodals Kök i Tidaholm och flyttade dit. Han var också med i ett tipsgäng och de vann en summa pengar det här året. Minns inte hur mycket men andelen räckte i alla fall till en begagnad Vauxhall, kanske av 1951 års modell, 6 cylindrar och fantastiska  54 hk. I priset ingick det obefintliga väggreppet i bakvagnen. Och på den tiden var även större vägar grusvägar. Och grusvägars  uppgift här i livet tycks vara att framställa gropar som inte sällan stjälpte hela lass. Det här engelska fartundret studsade som en badboll i kurvorna på vägen mellan Tidaholm och Munkedal.

Skolpojken 10 år gammal.

 

 

 

 

1953
Tror jag har ett klassfoto från 1953.

Farfar, Carl-Magnus, bodde hos oss som konvalecent och hade sadelmakeri i tvättstugan. Det var spännande för en åttaåring; han lärde mig ett och annat om att handskas med läder.

 

 

 

1952
Då gick jag i 2:a klass och i 3:e.

 

 

 

 

 

 

 

Idyllen avbildad, våren andra terminen i första klass. Skolgården gränsade till skogen. Vi byggde naturligtvis hydda, vad annars …